1/09/2013

El "Fraking" amenaça Castelló



Montero Energy, l'empresa filial de R2 Energy, té previst iniciar en breu les investigacions per determinar el potencial de petroli, principalment, i de gas que tenen les comarques dels Ports i  del Maestrat. L'empresa pretén extreure aquestes matèries primeres utilitzant la tècnica coneguda com a fracking o fractura hidràulica de la roca.

¿Qué és el Fracking?

La fracturació hidràulica és una tècnica d'extracció de petroli i gas incrustant en les roques, mitjançant la injecció a pressió, aigua, sorra i compostos químics, en la majoria dels casos no revelats per la indústria.

¿Quins inconvenients té?

Ingraffea, professor d'Enginyeria Ambiental de la Universitat de Cornell (Nova York), assegura que, si bé és cert que les emissions de diòxid de carboni (CO2) causades per l'extracció de gas mitjançant "fracking" són molt menors, l'emissió de metà (un gas tres vegades més potent que el CO2 en la seva contribució a l'efecte hivernacle) a l'atmosfera en aquestes explotacions és entre un 40 i un 60% superior a altres explotacions d'hidrocarburs.

A la província de Castelló, el projecte del fracking ja ha posat en peu de guerra alcaldes, experts universitaris, organitzacions mediambientals i plataformes ciutadanes nascudes per mostrar el rebuig a aquesta tècnica. L'empresa assegura que el mecanisme és totalment segur i que no contaminarà aqüífers, però els detractors parlen d'estudis que diuen el contrari.

Així doncs, els investigadors de la província, que recalquen els anys d'estudi i coneixement que tenen sobre la zona, sostenen en les seves al·legacions que "l’impacte d'una eventual explotació d'hidrocarburs mitjançant el fracking seria extremadament alt". En concret, alerten dels moviments de terra i de l'alt consum d'aigua per a realitzar els treballs. "Podem, amb tota probabilitat, augurar canvis en el territori incompatibles amb la pervivència dels usos tradicionals (agricultura, ramaderia, boscos) i amb usos sostenibles de més recent implantació (agricultura ecològica, turisme rural)".

Els experts asseguren que és "impossible garantir la no-contaminació dels aqüífers" a causa de la interconnexió entre ells. 

Extret de publicacions de "El País" de Lorena Ortega i EFE Economía.

2 comentaris:

Balduí ha dit...

Molt interessant i actual el tema de les extraccions de gas metà. A més té implicacions a la província de Castelló i també podria afecctar a l'aqüífer de la Plana, és a dir, a Almassora. Enhorabona Jaume pel text.

Balduí ha dit...

Un tema molt actual i interessant, que a més, podria afectar a l'aqüífer de la plana i per tant, també a les aigües que bevem a Almassora. Enhorabona Jaume.